søndag den 23. juni 2013

Slated

Can you know the truth if your mind has been wiped?


Slated
Teri Terry
Orchard, 2012
ISBN: 9781408319468

Slated er Teri Terrys debutroman og foregår i et fremtids England, hvor at man ikke slår terrorister under 16 år ihjel længere - man Slater dem.

At blive Slated vil sige, at man bliver nulstillet. Alt oplagret hukommelse fjernes og man sendes direkte tilbage til nulpunktet, hvorefter man på 6 måneder bliver oplært igen. Lærer at gå, tale, får den mest basale dannelsesviden, inden man bliver sendt hjem til det par, der har accepteret den Slatede som sin datter eller søn.

Vi følger 16-årige Kyla, der er blevet Slated og derfor er sat fuldstændig tilbage i alt. Hun ved ikke, hvem hun var før og hvorfor hun er blevet Slated, ligesom at hun har et meget begrænset kendskab til metoden bag og det samfund hun lever i og som hun kun langsomt får oplyst af sine forældre, storesøster og læger. Vi ved ligeså lidt som Kyla, hvilket gør Slated dybt forvirrende på de første rigtig mange sider, simpelthen fordi at vores fortællerperson heller intet ved, men efterhånden som Kyla bliver oplyst, bliver vi det også og Slated forvandler sig til at være ikke bare en enormt spændende bog, men også en bog med en virkelig, virkelig fantastisk idé bag. For hvordan fungerer det egentlig at give folk en ekstra chance, ved at nulstille dem og udstyre dem med en Levo, til at kontrollere deres følelser? (En Levo er en slags armbåndsur forbundet med en chip i hjernen, der ikke viser klokken, men derimod bærerens følelsesmæssige tal.)

10 is complete joy; 1 is anger that could kill or misery so black you can't move. If you go below 3 you are heading for la-la land: the Levo zaps the chip in your brain, and you black out like I did the other night. Just in case there are any violent impulses lurking within that Slating somehow missed, if you somehow drop below 2 without blacking out, it goes more than a zap. More like a barbeque. Seizures follow, and of you come around at all, you'll be a drooling idiot.

Levoen er vigtig for handlingen, ligesom at det er en cool og enormt ond feature, som jeg glæder mig til at lære mere om i de næste bøger.

For at gå tilbage til det korte resumé, så er Kyla selvfølgelig ikke som alle andre Slatede, hvilket handlingen drejer sig omkring. Hun stiller spørgsmål og har nogle meget virkelighedsagtige drømme, som hun ikke kan skelne imellem - nogle af dem mindede næsten om Final Destination-filmene. I forhold til indholdet i bogen, så virker den meget, som en lidt for lang intro. Det bliver ved med at varme op til noget, som slet ikke sker (endnu?) og generelt så er den meget informationspræget, hvilket gør det klart, at der er mere end én bog i denne serie. Thank god. Spændingskurven føltes lidt sådan her:


Pilen til sidst skal illustrere, at den sluttede rigtig, rigtig tarveligt. Men det der med, at spændingen bygges op, den topper, jeg kan slet ikke lægge bogen fra mig, fuck mand, min pause slutter nu, jeg må lige have én side mere og

pfffff

Så dør den bare. Uden videre forklaring. Handlingen går videre. Hvad fanden er det?!

Ser man bort fra det og små fodfejl og plothuller hist og her, så er det en rigtig god bog, som jeg uden tvivl kunne finde på at læse igen og for dælan, jeg glæder mig til at læse opfølgeren, Fractured, selvom jeg lige udskyder den lidt. Tredje og sidste bind i trilogien kommer trods alt først til næste år.

Slated er en rigtig typisk dystopisk, sci-fi ungdomsroman i stil med Divergent og The Hunger Games. Den har både teenagekærlighed, teknologi og et overvågende samfund, skurke der titter frem fra alle uventede sider og spænding/nysgerrighed, der fastholder læseren frem til sidste side. I liked it.

Slated og Fractured koster 129,95 i Bog & idé i Nørrebro Bycenter

Ingen kommentarer:

Send en kommentar