tirsdag den 18. juni 2013

Verden ifølge Garp

Planlagt indlæg


Verden ifølge Garp
John Irving
Lindhardt & Ringhof (denne udgave er fra Gyldendals Bogklub)
1978

Verden ifølge Garp er John Irvings fjerde roman og blev udgivet første gang i 1978. Den handler om den stærkt karikerede figur, T.S. Garp og spænder lige fra hans besynderlige undfangelse til hans meget pludselige død.

Garps mor, Jenny Fields er en stærk feministisk karakter, der er af den overbevisning, at hun ikke behøver en mand i sit liv overhovedet. Hun vil dog gerne have et barn, hvilket gør Garps undfangelse så besynderlig, men hvordan vil jeg ikke afsløre. Det er et for stort WAUW øjeblik, til at man ikke skal have det maksimale ud af det. Jenny Fields-karakteren er enormt vellykket, absurd og original på et plan, hvor jeg ikke følte at hun optrådte nok i bogen efter Garps fødsel, til trods for at Garp er endnu mere fantastisk, men på et mere almindeligt niveau end sin mor.

Garp ved meget tidligt, da han prøver at gøre kur til den søde og småkiksede Helen Holm, der er datter af hans brydetræner, at han gerne vil være forfatter, hvilket til dels skyldes, at Helen fortæller ham, at det er den type hun falder for. Garps forfatterskaber optræder løbende igennem bogen, i form af udpluk fra de bøger, han får udgivet - her får vi blandt andet end god bid af bogen The Pension Grillparzer, der handler om cyklende bjørne og et meget mærkeligt hotel i Østrig og som aldrig giver Garp så meget succes, som havde håbet på. Garps mor, Jenny bliver til gengæld et feministisk ikon, da hun udgiver bogen Seksuelt Mistænkelig og hendes hjem forvandler sig til et vandrehjem for kvinder, især Ellen Jamesere, som Garp aldrig fatter sympati med.

Det er svært at give et dækkende referat af Verden ifølge Garp, men jeg håber alligevel at de sporadiske småbidder ovenfor vil give blod på tanden til at give sig i kast med den, for den er virkelig god, humoristisk og rammende, især til sidst, hvor tårerne helt uhæmmet pissede ned ad kinderne på mig. Bogen behandler både kønsroller og seksualitet, samt hele problematikken omkring vold mod kvinder. Den er morbid, absurd og elskelig.

Heller ikke filmen, med stjerner som Robin Williams og Glenn Close er helt ved siden af. Se traileren her.

Verden ifølge Garp (hardback) koster 99,95 i Bog & idé

2 kommentarer:

  1. Uh, den står på min hylde - måske det skulle være mit næste sommerprojekt!

    SvarSlet
  2. Du vil ikke fortryde det! :)

    SvarSlet