lørdag den 27. juli 2013

Allan Karlsson

Jeg tænkte nok, at det landede på noget med politik igen, sagde Allan.
Det er lidt svært at undgå som USA's præsident, sagde Harry Truman.

Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt
Jonas Jonasson
Modtryk, 2011
978870538466
139,95 (paperback) hos Bog & idé

Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt handler meget bogstaveligt om Allan Karlsson, der på sin 100-års fødselsdag beslutter sig for at kravle ud ad vinduet og forsvinde fra plejehjemmet og stygge forstanderinde Alice, der ikke vil lade ham drikke brændevin på sit værelse. Til trods for sine 100 år er Allan en frisk fyr, der viser sig at være svær at fange igen - både for politiet, borgmesteren og banden Never Again, som han næsten ved et uheld kommer til at stjæle en hulens masse penge fra. Det er her fra at løjerne for alvor tager fat og Allan må alliere sig med stortyven Julius, grillbodsejeren og multiuddannede Benny og Den Skønne, samt hendes elefant, Sonja i sit forsøg på at undgå både politiet og bandemedlemmer. I løbet af sin vilde, småkriminelle flugt igennem Sverige fortæller han samtidig historien om sit liv fra dengang han som 9-årig blev taget ud af skolen for at lave dynamit og tjene penge til familien og frem til at han ved en tilfældighed hjælper begge dele af Den Kolde Krig med at lave atombomber. Desuden kan han ikke udstå hverken politik eller religion, hvilket verdens ledere desværre ikke har så meget respekt for.

Javel kammerat, sagde Allan. I har vel ikke en tår brændevin, I kan undvære?
Det havde mændende. Flasken gik en stund fra kamelryg til kamelryg, og Allan syntes straks, rejsen begyndte at gå meget bedre.

Hvis man skal sammenligne Jonas Jonassons debutroman med noget, så må det uden tvivl være Forrest Gump. Ligesom Forrest Gump bevidner Allan Karlsson en række af verdens helt store begivenheder og sætter mere eller mindre nogen af dem i gang, selvom han ikke selv er klar over det, eller i hvert fald lægger meget i det. Modsat Forrest Gump er Allan dog helt klar i hovedet. Han lever efter, at hvad der er sket er sket og det er der jo ikke noget at gøre ved, hvilket gør det svært for alle verdens ledere rigtigt at få ham ned med nakken, samtidig med at det giver ham et humoristisk distanceret forhold til alting.

Allan Karlsson stillede ikke ublu krav til tilværelsen. Han ville have en seng, et solidt måltid mad, noget at lave og med jævne mellemrum en sjat brændevin. Fik han alt det, kunne han klare det meste. Og lejren i Vladivostok bød på alt, hvad Allan ønskede, undtagen brændevinen.

Jeg kan ikke sige meget andet om Den hundredårige, at jeg nød læsningen gevaldigt - den ramte lige præcis min genre, med Allans tørre, ubevidste humor og de groteske begivenheder, samt den pæne cirkel med en lille sløjfe på, som historien danner fra første til sidste side - så gennemført at første og sidste side faktisk er den samme. Det tog mig ikke mere end et par sider at forstå, hvorfor Den hundredårige har solgt så vanvittigt meget, at optrykket af paperbackudgaven kunne vente i to et halvt år - for pokker, hvor er den god!

Du skylder dig selv at læse den.

Hvis altså bare det ikke havde været for det med brændevinen. Allan holdt ud i nøjagtigt fem år og tre uger. Så sagde han: Nu vil jeg have en dram. Og det kan jeg ikke få her. Ergo er det tid til at komme i omdrejninger.

3 kommentarer:

  1. Jeg synes virkelig at den bog lyder fantastisk. Intet mindre.

    SvarSlet
  2. Den lyder virkelig skøn! :)

    SvarSlet