lørdag den 5. april 2014

Mount København


Mount København
Kaspar Colling Nielsen
Gyldendal, 2010

Da Mount København med sine imponerende 3500 meter opføres på Avedøre Holme, begynder tingene at ændre sig i Danmark. Udover en stærkt voksende turisme tilføjes der også nye klimazoner og endda nye arter af mennesker - menneskefugle. Man havde aldrig regnet med, hvor absurde ændringer i tilværelsen, sådan et brud på den naturlige orden kan fremprovokere.

"Bjergets enorme omfang og hele byggeriets umulige karakter inspirerede helt almindelige mennesker til at kaste sig ud i uhørt ambitiøse personlige projekter, hvis lige man ikke havde set siden depressionen i 1930'erne."

Med et kraftigt præg af magisk realisme og et snert af science fiction bevæger de sytten forskellige historier sig ud på hvert sit overdrev, stadig med base i Mount København. Især satte historien om Ulla og Apu sig grundigt fast i min bevidsthed, som en særdeles tragisk kærlighedshistorie og selvfølgelig Jan Peter, som lader sig forvandle til en fugl via kirurgiske indgreb og og ender med at starte en bølge, der til sidst afskaffer kastesystemet i Indien. Det er fantastisk, hvordan det hele bevæger sig ud over en afgrund og jeg alligevel til sidst sidder og overvejer om det nu er magisk realisme, simpelthen fordi at Magneto pludselig virkede så ganske almindelig med sin Kasse 1-fra-Super-Brugsen-arm (og tre meters højde. Plystre)

"Han kunne umuligt sove med 'Kasse 1' oven på sig, som den uden tvivl ville få for vane, ligesom den ville rasere huset, når den bevægede sig rundt efter ham. Flemming løftede 'Kasse 1' op med en lethed, der undrede ham, tørrede den med et håndklæde på badeværelset og bar den ind i seng. Han talte beroligende til og puttede den til sidst under et vattæppe."

Der var kort sagt ikke ét eneste tidspunkt, hvor jeg sad og sukkede og tænkte, slap nu lige af Colling Nielsen, det var nok aldrig sket. For selvfølgelig kan mennesket flyve, hvis man fjerner hoften og den nederste del af benet. Duh. Det er virkelig, virkelig en god bog.

Og så var forfatteren også lige forbi butikken for at krusedulle lidt i fredags. Det kan tænkes vi har lidt af resultatet tilbage på hylden, hvis du skulle komme forbi!

2 kommentarer:

 1. Hvor sjovt, jeg havde aldrig hørt om Mount København, men har lige fået den med hjem fra en secondhand butik sidste gang jeg var i DK, fordi jeg synes den lød så anderledes og interessant :)

  Dejligt, at du synes den var god, det er jo en forholdsvis lille sag, så jeg tror måske den skal med i bunken til Read-a-thon :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er rigtig smart til read-a-thon, tror jeg! Nemt læst og alligevel får man helt vildt meget ud af den. ^^

   Slet